8 Jul 2012

Ne féljünk a ferdepánttól

Végre befejeztem a bébi kapucunis törölközőt, kicsi hímzéssel  és pamut ferdepánttal szegve -
Készült egy takaró is, 2 réteggel, szatén ferdepánttal szegve -
A ferdepántozás nem olyan nagy ördöngősség mint amilyennek elsőre látszik.
Nekem legjobban az előre bevasalt pamut jön be, ez nem olyan csúszós mint a szatén ferdepánt. A nagyon elszántak maguk készítik a ferdepántot, pl így - ferdepánt készítésének leírása

A varrásához lehet kapni speciális varrótalpat a gépemhez, amit be is szereztem, de sajnos csak utólag derült ki, hogy ez csak vékony anyagokhoz használható, több réteg és vastagabb anyag (pl. frottír) esetén a hagyományos módszer marad.
Kezdőknek célszerű a kétvarrásos módszerrel kezdeni, erről itt egy okos kis videó -
Youtube ferdepánt varrás

A takarót végül én is így varrtam, miután megpróbálkoztam először felfércelni, majd simán levarrni. Sajnos a szatén még így is csúszkált, az eredmény pedig - hm, hát hogy is mondjam- hagyott kívánnivalót maga után. A legnagyobb baj az volt hogy helyenként a fonák oldalon nem sikerült a ferdepánton varrni, hanem alatta. Végül inkább bontottam és újravarrtam a fenti módszerrel.

A pamut változat kicsit kezesebb. Arra érdemes figyelni, hogy ne akarjunk közvetlenül a szélén varrni, inkább hagyjunk 1-2mm-t, így biztosan sikerül a másik oldalon is a pánton varrni.
Ha több réteget akarunk összedolgozni, célszerű először vagy összelockolni vagy összevarrni a rétegeket, így nem csúsznak el egymáson és tartósabb is lesz az eredmény.

1 comment:

  1. Klasszak lettek! Köszi a sok útmutatást, bátoraítást... nem hiszem, hogy belevágok... de azért jó tudni, hogy nem olyan nehéz... :)))

    ReplyDelete